wtorek, 10 listopada 2015

Choinka z orzechów

Świąteczne ozdoby często nawiązują do tradycji. Do ich wykonania używamy filcu, papieru kolorowego, bibuły, orzechów włoskich, korali i wstążek. Kolor, jaki kojarzy nam się ze świętami to złoty, zielony lub czerwony. Ozdoby świąteczne warto zrobić samemu, ponieważ takie przedmioty bardziej cieszą oko i budują atmosferę tych szczególnych dni, niż te zakupione w sklepie. Jedną z propozycji własnoręcznie wykonanych ozdób jest choinka z orzechów włoskich. 






Do jej wykonania potrzebujemy tektury, orzechów, farby (zielonej, złotej lub czerwonej), małych sosnowych szyszek, kleju na gorąco oraz suszonych pomarańczy lub cytryn. Owoce suszymy kilka tygodni przed wykonaniem. Należy je pokroić w cieniutkie plasterki, a następnie ułożyć na gazecie i umieścić w pobliżu grzejnika.Przystępując do zrobienia choinki wykonujemy niewielki stożek z tektury (wysokość stożka zależy od naszych preferencji odnośnie wielkości całej ozdoby), możemy też kupić gotowy stożek ze styropianu w sklepie. 







Do stożka mocujemy za pomocą kleju na gorąco orzechy włoskie układając warstwę na dnie, a następnie drugą warstwę nieco wyżej z szyszek, kolejną z orzechów i tak naprzemienne aż do szczytu choinki. Następnie malujemy całość zieloną lub złotą farbą, bądź używamy do koloryzacji farby w spreju. Na samym końcu oprószamy całą choinkę styropianem, który ma imitować śnieg (najlepiej jest utrzeć styropian na tarce kuchennej). Żeby kulki styropianu nie spadały, wszystko pokrywamy lakierem bezbarwnym w spreju. Na dnie mocujemy suszone plastry cytrusów, które przyklejamy na około choinki klejem na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz