środa, 4 listopada 2015

Choinka z makaronu

Święta to czas, kiedy lubimy otaczać się przedmiotami podkreślającymi ich wagę oraz znaczenie. W każdym sklepie pełno jest produktów, które nam przypominają o świętach, to:  choinki, pluszowe renifery, bombki, gwiazdy betlejemskie, itp. Możemy skorzystać z oferty sklepowej, bądź pokusić się by taki przedmiot samemu stworzyć z materiałów dostępnych choćby w kuchni. Przykładem takiej świątecznej ozdoby jest choinka z makaronu.





 Do jej wykonania potrzebujemy sztywnego kartonu, drewnianej podstawy w kształcie koła lub kwadratu oraz makaronu (najlepszy ma kształt świderków lub rurek), a także złotej farby w spreju i lakieru.Przystępując do wykonania choinki należy wszystkie produkty ułożyć w pobliżu swojego miejsca pracy, co nam ułatwi organizację. Najpierw rysujemy koło cyrklem, a następnie robimy z tektury stożek, który mocujemy do drewnianej podstawy zszywaczem. 





Następnie bierzemy makaron rurki lub świerki  i mocujemy klejem na gorąco do papierowego stożka, układając jeden przy drugim w taki sposób, by końcówka makaronu delikatnie odstawała na zewnątrz. Makaron jest zazwyczaj lekko zakrzywiony zatem jego ułożenie powinno być dla nas proste. Należy dbać o to, by przestrzeń była całkowicie zapełniona. Klej, jaki powinniśmy do tej czynności przeznaczyć to klej na gorąco, który rozprowadzamy za pomocą specjalnego pistoletu. Zrobioną w ten sposób chłonkę należy pokryć farbą w spreju, a następnie całość polakierować. Choinkę można przyozdobić koralikami (najlepiej w kolorze czerwonym) i innymi ozdobami, które uatrakcyjnią jej wygląd.

Z czego jeszcze można wykonać świąteczną choinkę?
Choinka z makaronu
Choinka z szyszek
Choinka z piór

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz